Meny

søndag 21. september 2014

Fargelegging med Promakers, Tutorial.

Stadig flere benytter seg av Promarkers ved fargelegging, og ved Scrappiness har det nå blitt avholdt noen kurs i dette. Nedenfor finner du en tekst som kort beskriver hva kurset har omhandlet.

Fargelegging med Promarkers
ProMarkers pennene fra LetraSet er alkoholbaserte. De gir en transparent, permanent farge og kan legges lag på lag. De er enkle i bruk, og du har god kontroll over påføringen av farge sammenlignet med andre teknikker. Under oppbevaring er det viktig at de ligger vannrett.

Papir:
Letraset som produserer Promarker tusjene har to typer ark du kan bruke når du tusjer. Dersom du ikke bruker deres ark, er det viktig at du velger deg papir som har en glatt overflate og som er av en viss tykkelse – men vær da oppmerksom på at tusjenes kvalitet ikke kan garanteres for av produsent.

Stempelputer og trykk:Det blir anbefalt at man bruker vannbaserte stempelputer eller penner før fargelegging. Selv bruker jeg stempelputer fra flere ulike produsenter – og har god erfaring med det. Mange foretrekker stempelputene fra Archival og Distress. Uansett - det viktigste er at du lar stempeltrykket få tørke skikkelig før du begynner fargeleggingen. Husk det!

Hvilke farger trenger du for å komme i gang?
Hud: Mitt forslag er Blush og én annen hudtone – f.eks: Ivory, Dusky Pink, Pastel Pink, Soft Peach eller Tan.
Hår: Jeg bruker som oftest Pastel Yellow og Mustard (eller Gold) til blondt hår. Til andre litt mørkere hårfrisyrer kan jeg foreslå Sandstone, Caramel og Cocoa. Tan er også en hendig farge som kan benyttes både til lyse og mørke frisyrer.
Blender: For meg er blender et must! Den er enkel å bruke og bidrar til en jevnere overgang mellom ulike fargefelt.
Klær til gutt: Velg 2 ulike farger og 2-3 tusjer i hver av disse fargene. F.eks Lyseblå, mellomblå og mørkere blå. Lysegrønn, mellomgrønn og mørkere grønn. Lag deg fargeprøver og finn fargenyanser du liker og som du tror kan passe sammen. Stol på magefølelsen!
Klær til jente: Velg deg 2 farger som du igjen velger deg 2-3 tusjer fra. F.eks 2-3 ulike rosafarger, og 2-3 lillatoner. Bruk fargeprøvene!
Konfirmant/ Brudgom i dress: Sort (Black) og 2-3 gråtoner.
Brudekjole: I eksempelet til dette kurset har jeg brukt Ivory og Blender, samt en hvit penn. Pennen er en uni-ball penn som jeg har brukt til å fremheve de lyseste punktene med etter at motivet er tusjet ferdig.
Gråtoner: Ikke noe du MÅ ha for å komme i gang.
Selv bruker jeg grått først og fremst til fargelegging av stempeltrykk med konfirmant eller brudgom i dress og til skyggelegging rundt selve stempeltrykket. Jeg bruker dem også til hårfrisyrer, ulike herreklær/ guttestempel, sko, belter og mindre deltaljer. I starten kan det være greit å finne én serie av gråtoner man liker. Cool Grey, Warm Grey eller Ice Grey – for så å velge deg 2-3 tusjer fra den utvalgte serien. Jeg anbefaler deg da å velge nr. 1, 3 og 5 eller nr. 2 og 4.
Rødt: Det kan være kjekt å ha en skikkelig rød tone i fargeutvalget sitt og da anbefaler jeg Poppy. Den egner seg både til hjerter og til nisser. Andre mørkere rødtoner som kan brukes sammen med denne er Crimson, Cardinal Red og/ eller Burgundy.
Lys og skygge
En liten huskeregel er at øyet vårt oppfatter lyse felter som nærmere oss – og mørkere felter som lenger vekk fra oss.
Når vi skal gi liv til et flatt stempeltrykk kan vi bruke lyse og mørke felter opp mot hverandre. Dette kan gjøres på flere ulike måter. Jeg har valgt én teknikk som jeg synes fungerer fint med Promarker tusjene. I hvert enkelt trykk velger jeg ut noen elementer som jeg bruker denne lys- og skygge teknikken på.
I eksempelet nedenfor har jeg valgt å fokusere på beina og hatten. Fargene i eksempelet under er Amethyst og Plum.


Først tar du den lyse tonen og fargelegger bukse og hatt. Men, la det stå igjen to avlange hvite trekanter i buksen – dette er de feltene som skal ”komme mot oss” når vi ser på den ferdige buksen. I hatten lar du det være igjen tre hvite striper - for å vise at solen skinner ned på hatten.
Når dette er gjort bruker du blenderen og tegner over ”skjøten” mellom den fargede og den hvite flaten slik at overgangen mellom farget og hvitt felt blir så jevnt og mykt som mulig.


Ta så den mørkeste fargen i ytterkant. Gå over skjøten mellom den lyse og den mørke fargen med den lyse tusjen. Om nødvendig bruk blender inn mot det hvite feltet igjen dersom den mørke fargen kommer for langt inn over den lyse fargen og inn mot det hvite feltet. Trykket vil nå se slik ut:


Gå så over hele bukseflaten og hatten med den lyse tonen. Prøv å legge fargen over motivet så jevnt du kan.



Siden buksen har markerte streker i seg fra selve stempeltrykket kan du avslutningsvis streke opp disse med den mørkeste fargen. Deretter kan du myke opp denne nye streken ved å bruke den lyse fargen over skjøten mellom de mørke konturstrekene og resten av plagget.
Helt til slutt tar du blenderen og ”frisker opp” de hvite feltene vi lot stå uten farge innledningsvis.


Voilà!
På vegne av Scrappiness, Hilde Jeanett






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar